Екип от учени оповести, че са конструирали устройство, което генерира частици,

...
Екип от учени оповести, че са конструирали устройство, което генерира частици,
Коментари Харесай

Физиците с уникален научен пробив, създадоха...

Екип от учени оповести, че са конструирали устройство, което генерира частици, които се държат по този начин, като че ли имат негативна маса. Частиците са полу-материя, полу-светлина и в случай че това не ви се коства задоволително забавно, те могат да послужат за изработката на лазер, който да работи с потребление на доста по-малко сила от досегашните лазери, написа obekti.bg, базирайки се на Science Alert.

Откритието стъпва върху нова теоретична разработка за държанието на тъй наречените поларитон, който се държи по този начин, като че ли има негативна маса. Това свойство е просто главозамайващо в света на физиката – представете си обектите да се движат против силата, която им работи, вместо да правят отстъпка под нейното влияние, както сме привикнали, написа Блиц.

Екипът от университета в Рочестър е съумял да сътвори такива частици при стайна температура. Те са съумели да създадат това като са манипулирали уловени фотони и са ги комбинирали с квази-частици, наречени ексцитони, с цел да произведат хибридния тип на частицата, която е полу-светлина, полу-материя, и която към този момент учените назовават на диалект “магически прахуляк ”. “Като накараме ексцитона да отдаде малко от своята еднаквост на фотона, с цел да създадем поларитон, ние получаваме обект, който има асоциирана с него негативна маса ”, изяснява един от учените в екипа, доктор Вамивакас.

Всяка минута очаквай сензационна вест в PETEL.BG!

Изпращайте вашите фотоси на [email protected] 24 часа в денонощието!

Публикувай непосредствено самичък без цензура във "Фейсбук " групата ТИ, РЕПОРТЕРЪТ! Снимай и пускай всичко забавно!

За реклама виж - https://petel.bg/advertising-rates.html
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР